top of page

SPECIALISATIES

bekkenfysiotherapie bekken pijn pelvic pain physiotherapy.png
1024x1024_fav_r_1024x1024_logomark.png

Bekkenfysiotherapie

Fysiotherapie bij bekkenklachten

 

Klachten aan het bekken komen veel voor. Denk hierbij aan problemen zoals bekkeninstabiliteit, klachten na de zwangerschap, pijn rond het staart- en schaambeen en uitstralende pijn in bil of been. In sommige gevallen zijn bekkendysfuncties verantwoordelijk voor lage rugklachten en zelfs nek- en/of kaakpijn.

 

Het bekken fungeert als het fundament waarop de wervelkolom rust. Het bestaat uit drie botten: het heiligbeen en de twee bekkenbotten of heupbeenderen. De sacro-iliacale gewrichten (SI-gewrichten) verbinden deze drie bekkenbotten aan de achterkant en vormen vaak een bron van pijnklachten. Bij sommige vrouwen kan er een overmatige verweking optreden, waardoor het bekken te soepel en te beweeglijk wordt.

De verschillende delen van het bekken kunnen ten opzichte van elkaar verschuiven, wat aanzienlijke stress veroorzaakt voor de banden en spieren rond het bekken. Deze structuren kunnen overbelast en soms beschadigd worden, vooral wanneer het bekken wordt blootgesteld aan aanzienlijke krachten, zoals tijdens de bevalling, tijdens het sporten of na een trauma. 

 

Zelfs zonder specifieke aanleidingen kunnen bekken- en rugklachten optreden. Wij richten ons op het achterhalen van de oorzaken en streven ernaar ze te verhelpen of te verbeteren. Het volledige lichaam wordt betrokken bij het onderzoek en de behandeling.

 

De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt de wervelkolom, de bekken gewrichten, en hun gerelateerde zachte weefsels. Het doel is om de balans van deze structuren te herstellen, de beweeglijkheid te bevorderen en daarmee de klachten te verminderen.

Relatie Bekken- en kaakklachten 

 

Vanuit ons perspectief is er een nauw verband tussen bekken- en kaakklachten dit in verband met de onderlinge connectiviteit van het lichaam, waarbij verstoringen in het ene gebied effecten kunnen hebben op het andere. Hieronder worden een paar manieren beschreven waarop het bekken en de kaak met elkaar verbonden zijn:

 

1.Zenuwstelsel en fasciale connecties:

  • Het zenuwstelsel en de fasciale structuren (bindweefsel) in het lichaam vormen een uitgebreid netwerk. Disfuncties in het bekken, bijvoorbeeld in het sacro-iliacale gewricht, kunnen invloed hebben op het vlies wat om het ruggenmerg ligt en zo zenuwirritaties veroorzaken.

  • Wij kunnen werken aan het herstellen van de balans en mobiliteit in het bekken, wat indirect de spanning op zenuwen en fascia kan verminderen en zo de kaakklachten kan verlichten.

 

2.Stress en spanning:

  • Onze therapeuten erkennen dat stress en spanning zich in het hele lichaam kunnen manifesteren en dat dit kan leiden tot fysieke spanning in verschillende gebieden, waaronder het bekken en de kaak.

  • Wij kunnen spanning in de weefsels rond het bekken verminderen, wat op zijn beurt de algehele stress in het lichaam kan verminderen en dus ook de spanning rond de kaak.

 

3.Posturale en biomechanische connecties:

  • Verstoringen in de biomechanica of houding van het bekken kunnen een domino-effect hebben op andere delen van het lichaam, inclusief de kaak.

  • Wij kunnen werken aan het herstellen van de balans en biomechanica in het bekken, waardoor de kaakklachten die voortkomen uit compensatoire bewegingen verminderd kunnen worden.

 

4.Craniosacraal systeem (hersenen en ruggenmerg):

  • Het craniosacrale systeem omvat de hersenen, het ruggenmerg en het cerebrospinale vocht. Verstoringen in dit systeem kunnen zich door het hele lichaam manifesteren, inclusief het bekken en de kaak.

  • Een fysiotherapeut getraind in het onderzoeken van het cranium  kan de craniosacrale ritmische beweging evalueren en behandelen om eventuele blokkades of spanningen in het systeem op te heffen, wat indirect invloed kan hebben op zowel het bekken als de kaak.

Maak een afspraak voor een eerste behandeling


De verbijzondering bekkenfysiotherapie bieden wij aan in onze fysiotherapiepraktijk Mind Your Motion in Amsterdam Oud West na bij het Vondelpark. Wij streven er altijd naar om cliënten zo snel mogelijk en duurzaam van klachten af te helpen. Onderdeel hiervan is dat we kennis delen over wat cliënten zelf kunnen doen om te zorgen dat de klachten niet terugkomen. Maak hier een afspraak voor een consult fysiotherapie bij bekkenklachten bij Mind Your Motion.

bottom of page