top of page

SPECIALISATIES

DSC07558.jpeg
1024x1024_fav_r_1024x1024_logomark.png

Kaak fysiotherapie /

Craniofaciale therapie

Kaakfysiotherapie, Orofaciale fysiotherapie en Craniofaciale therapie (CRAFTA) Amsterdam

Mind Your Motion kaakfysiotherapie en manuele therapie heeft een buitengewone interesse in nek-, kaak-, hoofdpijn- hals- en stemklachten.


Craniofaciale therapie is een behandelingsconcept dat zich bezig houdt met klachten en stoornissen in het hoofd-, nek-, gezicht- en kaakgebied. De therapie wordt gegeven door gespecialiseerde en geregistreerde fysio-/manueel therapeuten en vaak in samenspraak met tandarts, KNO-arts, kinderarts, orthodontist en/of neuroloog uitgevoerd.

Door middel van een uitvoerige anamnese (vraaggesprek) wordt het probleem van de patiënt geanalyseerd. Aansluitend zal de therapeut een hypothese voor de mogelijke oorzaak van het probleem opstellen en middels een lichamelijk onderzoek op relevantie testen. Dit onderzoek bestaat onder andere uit een functieonderzoek van het kaakgewricht, de nek,  de schedel en de zenuwen in het schedel- en gezichtsgebied. 

 

Indicaties
De CRAFTA therapeut is geïnteresseerd in de functiestoornissen in het hoofd-, nek- en gezichtsgebied en de invloed daarvan op het dagelijkse leven van de patiënt. Hierbij speelt de inventarisatie van de symptomen een belangrijkere rol dan de zuivere medische diagnose. Veel patiënten met dezelfde symptomen hebben namelijk verschillende medische diagnosen gekregen. Onafhankelijk van dit gegeven hebben vanuit dit therapieconcept toch een lijst van indicatiegebieden gemaakt, zonder hiermee volledig te kunnen zijn.

 

Problemen in mond- en gezichtsgebied 
-     Mond- en gezichtspijn

-     Kaakklachten

-     Craniomandibulaire dysfunctie / Temporomandibulaire dysfunctie (TMD)

-     Discusproblemen in het kaakgewricht 

-     Tandenknarsen en klemmen

-     Myofaciale stoornissen in het kauwsysteem

-     Occlusiestoornissen

-     Tandpijn met een andere bron dan de tand
-     Status na fractuur of operatie aangezicht/kaak

 

Problemen in het hoofdgebied

-     Cervicogene(nek) hoofdpijn

-     Cervicale dystonie

-     Duizeligheid, vertigo

-     Spanningshoofdpijn

-     Migraine

-     Schedeltrauma

-     Oorsuis (tinnitus), atypische oorpijn en otalgie

-     Atypische mondpijn

-     (Atypische) aangezichtspijn

-     Atypische hoofdpijn

-     Oor- en gezichtspijn

-     Orofaciale problemen

-     Whiplash

 

 

Ons doel is om de client zsm duurzaam van zijn klachten af te helpen. Dit houdt in dat de cliënt ook weet wat hij er zelf aan kan doen om te zorgen dat de klachten niet terug komen. Immers, ligt de oplossing in gedragsverandering bij de cliënt zelf.

 

In vergelijking met een gnatoloog ligt de focus bij een craniofaciaaltherapeut meer op manuele hands-on technieken, dry needling, bewustwording inadequate mondgewoontes en oefentherapie voor de nek-, kaak-, hoofd-, halsregio. Beide specialisten vullen elkaar goed aan.

bottom of page