top of page

SPECIALISATIES

DSC07558.jpeg
1024x1024_fav_r_1024x1024_logomark.png

Kaak fysiotherapie /

Craniofaciale therapie

Kaakfysiotherapie, Craniofaciale therapie (CRAFTA) of Orofacialetherapie


 

Wat is Kaakfysiotherapie?

 

Kaakfysiotherapie is een verzamelnaam van technieken voor het behandelen van uiteenlopende kaak-, nek-, schouder- en hoofdklachten.

 

Deze behandelingen helpen bij het verminderen van pijn, stijfheid en andere symptomen van klachten door middel van oefeningen, manuele therapie  en advies over houding en beweging. 

 

Door het trainen van de (kaak)spieren en het verbeteren van de bewegingsvrijheid van het kaakgewricht kan de patiënt weer normaal functioneren. 

 

Mind Your Motion is gespecialiseerd in kaakfysiotherapie en is zeer ervaren met Orofaciale fysiotherapie, Craniofaciale therapie (ook bekend als CRAFTA) en stembehandeling. Ons team helpt u bij het behandelen van uiteenlopende klachten.


 

Welke klachten kunnen goed behandeld worden met Kaakfysiotherapie?

 

Veel voorkomende klachten van onze patiënten zijn nek-, kaak-, hoofdpijn- hals- en stemklachten. 

Grofweg kunnen klachten verdeeld worden problemen in de mond en het gezichtsgebied en/of problemen in het hoofdgebied. 

 

Veelgehoorde klachten in het in mond- en gezichtsgebied zijn: 

 

-     Mond- en gezichtspijn

-     Kaakklachten 

-     Tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme)

-     Myofaciale stoornissen in het kauwsysteem

-     Tandpijn met een andere bron dan de tandzenuw

-     Status na fractuur of operatie aangezicht/kaak

 

Klachten die vaak voorkomen in het hoofdgebied: 

 

-     Cervicogene(nek) en spanningshoofdpijn

-     Duizeligheid, vertigo

-     Migraine en atypische hoofdpijn

-     Schedeltrauma

-     Oorsuizen (tinnitus), atypische oorpijn en otalgie

-     Atypische mondpijn

-     (Atypische) aangezichtspijn

-     Orofaciale problemen

-     Whiplash

 

Met een vraaggesprek analyseren we samen met jou wat de klachten zijn. Aansluitend zal de therapeut een hypothese voor de mogelijke oorzaak formuleren. 

Dan volgt een lichamelijk onderzoek, dat bestaat onder andere uit een functieonderzoek van het kaakgewricht, de nek, de schedel en de zenuwen in het schedel- en gezichtsgebied. 

 

Op basis van het onderzoek stellen we samen een behandelplan op, waarbij we een indicatie geven van het aantal behandelingen en de verwachte duur van het traject.


 

Welke vormen van Kaakfysiotherapie zijn er?

 

Er zijn verschillende specialismen, te weten Orofaciale fysiotherapie en Craniofaciale therapie (ook bekend als CRAFTA). 

 

Orofaciale fysiotherapie richt zich op problemen met spieren en gewrichten in het hoofd of de hals en op het kauwen. Orofaciaal fysiotherapeuten hebben kennis van tandheelkunde, duizeligheidsklachten, tinnitus (oorsuizen) en nekklachten maar bijvoorbeeld ook van de effecten van kanker in het hoofd-halsgebied. 

 

Craniofaciale therapie is een behandelingsvorm die zich bezighoudt met klachten en stoornissen in het hoofd-, nek-, gezicht- en kaakgebied. De therapie wordt gegeven door gespecialiseerde fysio-/manueel therapeuten en vaak in samenspraak met tandarts, KNO-arts, kinderarts, orthodontist en/of neuroloog uitgevoerd.


 

Zijn er kaakspier oefeningen die ik zelf kan doen om klachten te verminderen?

 

Om klachten op een verantwoordelijke manier te behandelen raden we altijd aan om een diagnose te laten uitvoeren door een opgeleide specialist. Vanuit de diagnose kan advies gegeven worden over passende oefeningen. 

 

Voor acute verlichting van kaakspierklachten kunnen onderstaande oefeningen helpen.

 

Kauwspier massage (vermindering van pijn in de kaakspieren)

 

Breng al zittend de wijsvinger en middelvinger naar de oorlel en plaats de vingers vanaf dit punt 2 centimeter naar voren, op de wang. Maak cirkelvormige bewegingen op het pijnlijke punt. Maak de beweging 15 keer en herhaal deze set 3 keer per dag. 

 

Kaakscharnieroefening (versoepeling van kauwbeweging van de kaak)

 

Breng al zittend de wijsvinger en middelvinger naar de oorlel en plaats de vingers vanaf dit punt 2 centimeter naar voren, op de wang. Leg uw tong tegen uw gehemelte, open en sluit intentioneel de kaak.
 

 

Wordt kaakfysiotherapie vergoed door zorgverzekeraars?

 

Uitsluitend als je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie word kaakfysiotherapie vergoed. Mind your Motion heeft voor 2023 contracten gesloten met alle zorgverzekeraars. Een verwijzing van een arts of een specialist is daarbij niet nodig. 

Heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie dan kan je particulier betalen. Actuele prijzen voor behandeling vind je op onze tarievenlijst.

 

​

Maak een afspraak voor een intake


Bij Mind your Motion is ons doel om cliënten zo snel mogelijk duurzaam van klachten af te helpen. Onderdeel hiervan is dat we kennis delen over wat cliënten zelf kunnen doen om te zorgen dat de klachten niet terugkomen. Maak hier een afspraak voor een kaakfysiotherapie consult in onze praktijk in Amsterdam West vlakbij het Vondelpark.

bottom of page